top of page
PROIECTUL ”CROSSWALK BUCHAREST”
BUCUREȘTI – VESTIMENTAȚIE – VIRALITATE - LIMBAJ – DESCRIERE - TINERI CREATIVI - UNARTE
ESEU
Proiect dezvoltat de către studenții anului I MODĂ/UNARTE, ”CROSSWALK BUCHAREST” este conceput pentru a induce ”starea” corectă de MODĂ, și anume cea de barometru identitar al culturii momentului.
Vorbim despre modă – curent cultural dominant al unei epoci - și nu despre haine sau accesorii, nu despre obiecte sau standarde de frumusețe, ci despre etica unei atitudini specifice și a unui stil de viață definitoriu.
Glisând dinspre monden înspre cultural, dinspre vedetism spre comunitate de idei, moda acestor vremuri înseamnă o foarte importanta revoluție culturală, marcând trecerea spre valorile Erei Informației.
Bucureștiul anului 2016 va rămâne în istoria unei ere noi prin forme inedite de ”hrisoave„ ce exprimă valorile sale.
Iar un astfel de ”document” este scris în limbaj vestimentar și consemnat - încă aleatoriu - în filme, mass media, poze personale, social media, sau alte canale de surprindere a realității.
Poate că istoria viitoare se va preocupa și de ”cum se îmbrăcau strămoșii noștri pe la anul 2016”. Poate. Sau poate cineva va extrage din jurnale TV și FB poze grotești, căror le va admira farmecul desuet și poezia vulgară, eleganța ocazională, extravaganța experimentală sau pur și simplu faptul că erau produse ”incă” de oameni. Căci noi n-o să fim acolo ca să explicăm cum hainele noastre îmbrăcau viața noastră, căutările identitare sau orgoliile noastre…
Proiectul ”CROSSWALK BUCHAREST” este de fapt povestea unei generații, surprinsă și exprimată în limbaj vestimentar de către studenții anului I Modă / UNARTE.
Moda nu este impusă de nimeni, ci este o formă de selecție stratificată și de decizie colectivă. Acest lucru a inspirat etapele acestui proiect, care face apel la alegerea colectivă, pe paliere diferite de importanță decizională.
Astfel sunt organizate echipe care să acopere toate domeniile de activitate necesare derulării acestui proiect:
* Coordonare proiect,
* PR,
* Social Media, Blog, FB, Instagram
* Fotografie, editare,
* Amenajare și pregătire spații,
* HS și Make-up,
* Back stage, susținere ședințe foto,
* Concept.
Etapa I
* crearea de către fiecare student a unei piese vestimentare, considerată ca fiind reprezentativă pentru PV 2016, atât din punct de vedere al
gradului de viralitate, cât și al inovației. Creată și executată (concept, sursing de materiale, tipare, execuție, etc…)
* Styling, cu integrarea acestei piese într-o ținută, cât mai aproape de modelul de succes al momentului – în vizune personală.
* Prezentare: fotografie.
Etapa aII-a
* Întrega producție a studenților anului I este pusă la dispoziția întregii clase.
* Fiecare student alege un produs din cele ale colegilor și construiește o ținută în viziune proprie, pe care o prezintă în fotografie, în urma unei ședințe foto comune, de studio.
* Se detașează câteva piese, utilizate de mai mulți studenți în stylingul lor. Alte câteva pierd din importanță prin nesolicitare.
* Încep primele evaluări de calitate și interes.
Etapa aIII-a
* Sunt invitați stiliști și designeri, care aleg din produsele studenților piese pentru styling: Paloma Marisa Estephanie Brânzaru, Ionuț Dimache, Răzvan Firea, Alexandru Simedru, TRASKIN.
* CONCEPT GENERAL: Bucureștiul cel de toate zilele, neturistic, nemachiat, nescenografic, comun și recognoscibil, așa cum îl vede generația actuală de tineri și foarte tineri creativi de modă și cum îl exprimă prin CULTURA MODEI.
* TEMA: Trecere de pietoni, încrucișare de drumuri, BUCURESTI.
* Concepte diferite de ședință foto, care necesită piese speciale și accesorii, ședință de machiaj și HS, organizare, pregătire, deplasare la locații.
* București: Centrul Istoric, Calea Victoriei, Parcul Luigi Cazzavillan, Calea Griviței.
* Se selectează piesele-vedeta, cele care reprezintă, de fapt, ALEGEREA UNEI GENERATII.
Etapa aIV-a
ZIUA PORTILOR DESCHISE LA UNARTE, 18 iunie 2016
* Crearea unui spațiu interactiv, care permite participarea publicului la acest proiect.
* Organizare, promovare, pregătire mesaj, logistică, PR, Persoane de interacțiune cu publicul,
* Multimedia – cod QR, blog
* Motivarea publicului de a alege piese cu care poate recrea propria ținută – sugestii și consilere,
* Organizarea unei sedințe foto spontane,
* Trimiterea pozelor pe contul FB sau instagram, care pot fi accesate cu coduri QR.
ANALIZA PREFERINȚELOR
Se va introduce un sistem de voting
* Pentru piese în sine,
* Pentru ținutele create de către studenții care au creat produsul, cele create de către colegi și cele create de către stiliști.
Se vor evidenția piesele cu cea mai mare rată de alegere.
* Ce au ales colegii,
* Ce au ales stiliștii,
* Ce a ales publicul.
Piesele și ținutele cele mai populare vor face obiectul unei prezentări în imagini (film și fotografie) a ”Bucureștiului de azi”.
PROIECTUL ”CROSSWALK BUCHAREST” este parte din COLLABORATIVE CREATION PROGRAM Program coodonat de lector univ dr. Ioana Sanda Avram, UNIVERSITATEA NATIONALA DE ARTE BUCURESTI / DEPARTAMENTUL MODA
Programul își propune să introducă un sistem creativ nou, bazat pe creativitate instruită și educată, pe creație colaborativă, pe noi viziuni socio-digitale, pe mentalitatea împărtășirii libere a ideilor și pe principiile stiințelor complexității aplicate.
Răspunsul creativ implica metode de prognozare a tendințelor de modă, modele creative de lifestyle, concept inspirațional, declinare comerciala, proiectare de prototipurilor, și noi modele de promovare (cum ar fi evenimente de ”stare”, campanii social media ori laborator de cocreation).
bottom of page